دلایل متعددی برای خارش پوست وجود دارد که برخی از آنها مربوط به بیماریهای پوستی و برخی دیگر مربوط به بیماریهای جدی تر مانند سرطان و ایدز است. خارش پوست، یکی از شایعترین شکایاتی است که بیماران را مجبور میکند برای کاهش یا درمان آن به متخصصین پوست و مو مراجعه کنند. گاه خارش چنان شدید است که فرد، قادر به خوابیدن نبوده و امکان زندگی عادی برای فرد وجود ندارد. پوست خشک یکی از دلایل خارش مزمن است و علل احتمالی خارش مزمن زیاد میباشد و میتواند ریشه در بیماریهایی داشته باشد.
بیماریهایی که خود را با خارش پوست نشان میدهند، شامل خارش شدید در سراسر بدن است که اغلب در افرادی که دچار بیماری کلیوی یا مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی هستند، رخ میدهد. در واقع یک مطالعه نشان داد که 42 درصد از بیماران دیالیزی دچار خارش متوسط تا شدید کلیوی بودند. آنتونی M. رزسی، MD، دستیار در مرکز سرطان Memorial Sloan Kettering و بیمارستان پروتستان نیویورک میگوید: “بعضی افراد آن را یک مزاحمت توصیف میکنند: ‘خارش’ بسیار شدید دارم که در اوج خستگی شب از خواب بیدار میشوم.”
خارش پوست میتواند نشانهای از بیماریهای پوستی یا جدیتر نظیر سرطان و ایدز باشد. برخی از دلایل خارش پوست، مربوط به بیماریهای کلیوی مانند نارسایی مزمن کلیوی است که با ایجاد سموم در بدن، زمانی که کلیه ها قادر به حذف مواد زاید از جریان خون نیستند، اتفاق میافتد. همچنین، خارش میتواند نشانهای از بیماری کبدی باشد که با تجویز داروهایی که میتوانند اسیدهای صفراوی را از بین ببرند، درمان میشود. علاوه بر این، درماتوفیزیسم نیز میتواند علت خارش پوست باشد که معمولاً ناشی از استرس، عفونتها، آلرژنها و یا داروهایی مانند پنی سیلین است. در نهایت، خارش مداوم وسط کمر نیز ممکن است نشانهی نوروپاتی یا بیماری نخاعی باشد که پزشکان با تشخیص دقیق آن، درمان مناسب را تجویز میکنند.
خارش میتواند نشانهای از بیماریهای پوستی یا جدیتر نظیر سرطان و ایدز باشد. برخی از دلایل خارش پوست، مربوط به بیماریهای کلیوی مانند نارسایی مزمن کلیوی است که با ایجاد سموم در بدن، زمانی که کلیه ها قادر به حذف مواد زاید از جریان خون نیستند، اتفاق میافتد. همچنین، خارش میتواند نشانهای از بیماری کبدی باشد که با تجویز داروهایی که میتوانند اسیدهای صفراوی را از بین ببرند، درمان میشود. علاوه بر این، درماتوفیزیسم نیز میتواند علت خارش پوست باشد که معمولاً ناشی از استرس، عفونتها، آلرژنها و یا داروهایی مانند پنی سیلین است.
خارش نوروپاتی ممکن است در یک یا هر دو طرف بدن رخ دهد، اما اگر خارش تسکین نداشته باشد، میتواند هشداری بزرگ باشد. بیماری نخاعی و سایر بیماریها ممکن است باعث شدید شدن خارش عصبی شوند که با کرم کپسایسین، که از فلفل داغ گرفته شده است، درمان میشود. این روش برای سوزاندن اعصاب به طور نامنظم بر روی پوست شلیک میشود.
بیماری سلیاک همچنین میتواند علت خارش پوست باشد. جای زخم و تاول روی زانو، آرنج، کپل و یا موی سر، بسیار خارشی هستند و نشانهای از حساسیت پوستی بیماری سلیاک میباشند. هنگامی که یک فرد مبتلا به بیماری سلیاک، میلوتین مصرف میکند، سیستم ایمنی مخاطی در روده با تولید نوعی آنتی بادی به نام ایمونوگلوبولین پاسخ میدهد. این آنتی بادی IGA به سلولهای پوستی منتقل میشود تا پاسخ خارش را ایجاد کند. تجویز داپسون میتواند تسکین دهنده خارش کوتاه مدت برای پوست را فراهم کند، اما آسیب رودهای جدی است و بیماران باید یک رژیم غذایی بدون گلوتن برای زندگی را بپذیرند. اگر بیماران سلیاک به خوردن گلوتن ادامه دهند، ممکن استدچار سوء تغذیه، کم خونی، کاهش تراکم استخوان، ورم معده و حتی سرطان شوند.
در مجموع، خارش پوست میتواند نشانهای از بیماریهای مختلف باشد و در صورتی که خارش بهبود نیابد و تسکین نکند، بهتر است به پزشک مراجعه شود تا علت آن شناسایی و درمان شود.
خارش میتواند نشانهای از بیماریهای پوستی و یا جدیتر نظیر سرطان و ایدز باشد. برخی از دلایل خارش پوست، مربوط به بیماریهای کلیوی مانند نارسایی مزمن کلیوی است که با ایجاد سموم در بدن، زمانی که کلیهها قادر به حذف مواد زاید از جریان خون نیستند، اتفاق میافتد. همچنین، خارش میتواند نشانهای از بیماری کبدی باشد که با تجویز داروهایی که میتوانند اسیدهای صفراوی را از بین ببرند، درمان میشود. علاوه بر این، درماتوفیزیسم نیز میتواند علت خارش پوست باشد که معمولاً ناشی از استرس، عفونتها، آلرژنها و یا داروهایی مانند پنی سیلین است.
لنفوم یک بیماری خونی-لنفوی است که ممکن است با خارش پوست همراه باشد. تحریک یا بدون تحریک، خارش میتواند اولین علامت بیماری هوجکین باشد که احتمالاً ناشی از سیتوکینها، مولکولهای سیگنال سلولی است که موجب التهاب در پاسخ به عفونت میشود. در صورت شک در بیماری هوجکین، پزشک ممکن است از اشعه ایکس برای تشخیص استفاده کند و درمان شیمیایی یا پرتودرمانی ممکن است برای درمان بیماری تجویز شود که خارش پوست پس از این درمانها به زودی تسکین مییابد.
بیماری تیروئید نیز میتواند باعث شدید شدن خشکی پوست شود. هیپوتیروئیدی یا هیپرتیروئیدی، احساسات عجیب و غریب در پوست ایجاد میکند. بافت پوست حاوی گیرندههای هورمون تیروئید است که فعالیت سلولی را در صورت عدم وجود هورمون تیروئید کاهش میدهد.
آلرژی نیز میتواند علت خارش پوست باشد. آلرژیهای پوستی مانند درماتیت تماسی ممکن است با تحریک خارش روی پوست شما هنگام تماس با آلرژن ایجاد شود. پیچک سمی، نیکل و یا ترکیبات موجود در اقلام مراقبت شخصی مانند دستمال مرطوب و آرایش، فقط چند مورد از آلرژنهایی هستند که میتوانند باعث درماتیت تماسی شوند. در صورت تشخیص آلرژی، متخصص پوست ممکن است با شناسایی ترکیبات مختلفی که با شایعترین آلرژنها مرتبط هستند، علت اصلی آلرژی شما را مشخص کند.
نظرات کاربران